Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Földmérő és földrendező mérnök alapszak

Miért a Földmérő és földrendező mérnöki alapszak?

Ha gyerekkorodban is érdekeltek a térképek, földgömbök, mérőműszerek, tanulmányaid során jó voltál matematikából, informatikából, földrajzból és érdekelne a környezetünk korszerű és pontos felmérése, a felmért térbeli adatokból digitális térképek készítése, 3D épület és domborzat modellek előállítása, valamint légi- és műholdfelvételek kiértékelése, akkor jelentkezz a Földmérő és Földrendező Mérnöki Alapszakra.

 

Mit tanulhatsz a Földmérő és földrendező mérnöki alapszakon?

A szak alapozó tárgyai a középiskolai ismereteket bővíti. A szaktárgyak megismertetnek a geodéziai műszerekkel, mérési módszerekkel, a nagyméretarányú térképezéssel. Megtanulod a geoinformatikai adatbázisok építését, digitális térképek szerkesztését, megjelenítését, térbeli adatok elemzését. A későbbi szaktárgyak bemutatják a légi és műholdas távérzékelési adatok feldolgozását. A geoinformatika specializáción mérnökgeodéziai, kartográfiai és menedzsment ismereteket sajátíthatsz el.

Szak mintatanterve

 

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A szakot végzett mérnökök képesek lesznek állami, ingatlan-nyilvántartási és egyéb célú földmérési, távérzékelési, geoinformatikai munkák elvégzésére, beruházások tervezésének és kivitelezésének alapját képező térképek elkészítésére korszerű eljárásokkal, térinformatikai adatbázisok építésére és alkalmazások fejlesztésére. Elhelyezkedhetnek állami földhivataloknál, földmérési magáncégeknél, és számos cégnél, ahol térképeket használnak, építményekkel vagy földterületeken gazdálkodnak. A végzett mérnökök továbbtanulhatnak geoinformatikus vagy földmérő mesterszakon.

Cikk nyomtatása E-mail