Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

V. Országos Erdészeti Gépesítési konferencia

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézete és az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Gépesítési Szakosztálya 2024. május 8-án Prof. Dr. Horváth Béla 75. születésnapja alkalmából Országos Erdészeti Gépesítési Konferenciát szervezett Sopronban az egyetemen, a Ligneum Látógatóközpontban.

Pic3.jpg

Az ötödik alkalommal megrendezett konferencián az erdész és a gépész szakma közösen ünnepelte Professzor Urat. A rendezvény elején a Soproni Egyetem vezetőinek (Dr. Tuba Katalin mb. intézetigazgató, Dr. Heil Bálint dékán, Prof. Dr. Faragó Sándor rector emeritus) és a Magyar Tudományos Akadémia Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottság elnökségének (Prof. Dr. Neményi Miklós elnök, Prof. Dr. Szendrő Péter örökös elnök) köszöntője hangzott el, melyet előadások követtek. Dr. Major Tamás előadásában „Prof. Dr. Horváth Béla a tiszteletbeli erdész” címmel méltatta Professzor Úr munkásságát, szakmai elkötelezettségét. Előadása fókuszában az erdészeti gépesítés területén végzett kutatásfejlesztési tevékenysége, az ehhez kötődő innovációi, és az erdészeti gépgyártás újraindításáért tett erőfeszítései álltak. Szakálosné Dr. Mátyás Katalin beszélt Professzor Úr oktatási, illetve oktatás- és képzésszervezői tevékenységéről, kiemelve, hogy Prof. Dr. Horváth Béla alapítója a szombathelyi duális gépészmérnöki szaknak. Ezt követően Prof. Dr. Kollár László a duális gépészmérnök képzést és a Savaria Műszaki Intézet fejlődését mutatta be, a kezdetektől a 10. évfordulóig. Prof Dr. Neményi Miklós tudományos előadásában az agrárium gépesítésének jövőjét, az automatizálásban rejlő lehetőségeket elemezte. A szünetet követően Dr. Vágvölgyi Andrea az energetikai faültetvények termesztés-technológiájáról és gépesítéséről beszélt, illetve mutatta be Professzor Úr e tématerülethez kapcsolódó innovációit. Dr. Horváth Attila pedig a többműveletes fakitermelő gépek fejlődésének történetéről, elterjedésükről, alkalmazásukról, és az ezen gépek működtetéséhez szüksége gépkezelői képzésről tartott előadást. Prof Dr. Jurij Sidor „Struktúraelemzés különböző skálákon: modellezési és kísérleti stratégiák” címmel a fémek alakításához kapcsolódó alapkutatásokról, az általuk kidolgozott modellezési eljárásokról beszélt. Az előadások zárásaként Dr. Czupy Imre az Erdőmérnöki Karon Professzor Úr nyugdíjba vonulása utáni műszaki kutatásokról számolt be.

Az előadásokat követően hozzászólásokra került sor, melynek során a résztvevők részéről hangzottak el köszöntések, mondták el Professzor Úrral kapcsolatos élményeiket. Itt jelentette be Prof Dr. Fenyvesi László a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének főtitkára, hogy Horváth Professzor Úr részére a Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért Érdemérem” kitüntetést adományozta, melyet a Szövetség jövő heti rendezvényén vehet át.

A V. Országos Erdészeti Gépesítési Konferencia ebédel zárult, ahol informális körülmények között további szakmai beszélgetésekre került sor.

pic1.jpg

Pic2.jpg

Pic4.jpg

Cikk nyomtatása E-mail