Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Szakmai nap a Kiss Ferenc Technikumban

Október 15-én szombati napon került megrendezésre a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum 12. és 13. diákjai számára egy előadás sorozat, amelyben a SOE EMK részéről Kovács Gábor oktatási dékánhelyettes tartott egy diaképes előadást a „Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar szakjainak bemutatása” címmel.

Kiss Ferenc Technikum épülete

Az előadás kitért arra, miért érdemes a hallgatóknak Sopronban egyetemen tanulni? A városban, ill. a várost övező látványosságok, épített és természeti környezet erre számos lehetőséget ad. Kérdőíves felmérés alapján a hallgatók 74,2 %-nak tetszik a város, 74,8 %-uk színvonalasnak ítéli meg az oktatást, 88,7 %-uk szívesen ajánlaná ismerősöknek, barátoknak a Soproni Egyetem Erdőmérnöki karát továbbtanulás céljából. A hallgatók ajánlásukban kiemelik a kis, családias közösségi hangulatot, a selmeci diákhagyományokat, amely az UNESCO világörökségének része, a képzés magas színvonalát, valamint azt, hogy valamennyi első éves hallgató számára a kollégiumi elhelyezés „alanyi jogon” jár.

Az EMK-ról szóló előadások elmaradhatatlan része a Kar története, amely 1808-ig nyúlik vissza Selmecbányára.

A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták, hogy 2021-ben indult, a „minden hallgató után ültetünk egy fát” program, aminek keretében a Soproni-hegyvidéken a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-vel közösen annyi fácska ültetése történik minden év novemberében, mint amennyi hallgatót adott évben egyetemünk fölvett.

Ugyancsak érdeklődéssel hallgatták a diákok a „Zöld Talár” díj megszerzését, valamint a GreenMetric-ben elért 282. helyezést, amelyben a világ egyetemeit rangsorolják adott ökológia szempontok szerint.

A Kar bemutatása az egyes szakok részletesebb ismertetésével folyt. Az erdőmérnöki, földmérő- és földrendező, vadgazda-, és természetvédelmi mérnök képzés legfontosabb ismereteit hallhatták a diákok. Többen már mint fölvett egyetemi polgárok ültek a padsorokban, akik a technikusi minősítés miatt halasztással kezdték meg tanulmányaikat, jövőre nekik már nem kell felvételizni, hiszen már felvételt nyertek 2022-ben.  A 12. évfolyamos diákok állnak a választás előtt. A végzős osztályokból mintegy 8-10 főre számíthatunk, akik 2023-ban jelentkezni fognak az EMK valamelyik szakára. Örvendetes, hogy kérdések már az EMK valamennyi szakjával kapcsolatban elhangzottak, ami azt jelenti, hogy az erdőmérnök képzés mellett a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban végzett diákok széles szakmai alapokat kapnak tanulmányaik amivel továbbtanulási lehetőségük szélesebb.

 

Cikk nyomtatása E-mail