Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Selmec varázsa - a III. évfolyamos hallgatók élménybeszámolója

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának III. évfolyamos hallgatói másodszorra tértek vissza a Felvidék kis ékszerdobozába, a szlovákiai Selmecbányára, amihez rengeteg diákhagyomány fűzi egyetemünket. 

selmec_6.jpg

A Világörökség részét képező kisváros, Selmecbánya a Selmeci-hegységben húzódik meg, domboldalba épült házaival különleges hangulatot kölcsönözve a környéknek, mivel domborzati sajátosságának köszönhetően minden tér és utca külön szinten helyezkedik el. Az ódon városkában egymást érik a különböző kápolnák, templomok, kiállítások és múzeumok. Látnivalóban pont ezért nincs is hiány.

Az erdészeti felsőoktatás bölcsőjének tekinthető Selmecbányát több hagyomány is köti a Soproni Egyetemhez, amelyek végigkísérik a hallgatók életét az egyetemen, ilyenek a bAlekhét, a bAlekoktatás, bAlekfeladat, bAlekvizsga, bAlekkeresztelés és végül a valétálás eseményei.

A Soproni Egyetem hallgatói a hagyományőrzés szellemében keresik fel újra és újra Selmec városát, amely havas kis utcácskáival a III. évfolyamos hallgatók szívét másodszorra is rabul ejtette egy hosszú hétvége keretében. A kirándulás alatt inkább szabad program jellemezte az időtöltést, így ki-ki eldönthette, hogy melyik nevezetességet keresi fel ezen a mesébe illő kis településen. Többet között meglátogatták Selmecbánya főterét, a Szentháromság teret a rajta álló szoborral, valamint a régi Bányászati Akadémia épületét övező botanikus kertet, amelyben hatalmas vörösfenyők és japán cédrusok között tettek egy nyugalmas sétát. Kihagyhatatlan volt a selmeci panoráma és naplemente megcsodálása is többek között európa egyik legkülönlegesebb kálváriájára tekintve. A 3 templomból és 22 kápolnából álló komplexum a Scharfenberg dombon áll és egyedi építészeti remekműként tovább emeli a városka fényét.

 

Annyi biztos, hogy karunk hallgatói egy eseményekben gazdag, vidám hétvégét tudhatnak maguk mögött. Selmec pedig mindenkit visszavár!

 

Fotók: Simonics Liliána, Mózes Sándor Máté, Fekete Gellért, Csobod László, Pénzes Boglárka

Cikk nyomtatása E-mail