Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Ökológiai Kutatóközpont Hallgatói Nyílt Napja

Az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete minden évben hallgatói nyílt napot szervez, amin az elmúlt két évben a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatói is részt vettek. A rendezvény alkalmával megismerhettük a Kutatóközpont történetét, szervezeti felépítését és az egyes kutatócsoportok tevékenységét, aktuális kutatási témáit, melyekhez kapcsolódni lehet szakdolgozati, diplomamunka témákkal. Ezután egy vezetett séta keretében bejártuk a Nemzeti Botanikus Kertet és az ott található üvegházakat. 

OKOBI1.jpg

Az Ökológiai Kutatóközpont az ország legnagyobb terresztris ökológiai kutatóintézete, kutatásaik a szárazföldi ökológia minden pontját érintik. Minden évben megszervezett hallgatói nyílt napjának kettős célja van. Egyrészt, hogy a jövő ökológusai tanulmányaik alatt betekintést nyerhessenek az intézet működésébe és az aktuális ökológiai kérdéseket vizsgáló kutatások tartalmába, felépítésébe. Másrészt, hogy lehetőséget nyújtsanak az ökológia iránt érdeklődő hallgatóknak a kutatásokhoz történő csatlakozásra szakdolgozat, illetve diplomamunka témákkal. 

OKOBI2.jpgA program november 17-én 11 órakor kezdődött Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének székhelyén. Először egy rövid előadás keretében megismerkedtünk a kutatóközpont történetével, kutatási irányaival és szervezeti felépítésével, majd 15 perces előadások formájában bemutatkoztak a kutatócsoportok. 

Elsőként az Erdőökológia Kutatócsoportról hallottunk egy rövid bemutatót, az ő küldetésük az erdők védelmének és fenntartható használatának ökológiai megalapozása. Utánuk az Evolúciós Ökológia Kutatócsoport bemutatkozása következett, kifejezetten a szúnyogmonitor programjukra fókuszálva, amely az inváziós szúnyogok magyarországi elterjedését vizsgálja. Majd a Durva-Léptékű Vegetációökológia kutatócsoport beszámolóját hallhattuk, akik nagy területre kiterjedő vegetációökológiai vizsgálatokat végeznek, valamint növényzeti és növényi jellegű adatbázisokat építenek és alkalmaznak. A szünet előtt utolsóként a Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoportot mutatták be, melynek célja, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások ökológiai alapjainak feltárásával lehetővé tegye a fenntartható élőhely- és tájhasználatot nemzetközi és hazai szinten. 

A szünetben kávéval és pogácsával vendégeltek meg minket és feltehettük a felmerülő kérdéseinket, illetve megismerkedhettünk a kutatócsoportok jelen lévő kutatóival.  

Ezek után folytatódtak az előadások, és további négy kutatócsoport bemutatkozása következett. Elsőként a Lendület Táj és Természetvédelmi Ökológiai Kutatócsoportot hallhattuk, akik a tájszerkezet komplexitását, és annak az élővilágra és az ember számára fontos ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt hatását vizsgálják. Utánuk a Hagyományos Ökológiai Tudás Kutatócsoport következett, akik a természeti örökségünk változását dokumentálják, valamint feltárják a gazdálkodók hagyományos ökológiai tudása és a kutatói ismeretek közötti különbségeket. Harmadikként a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport mutatkozott be, akiknek célja, hogy megismerjék a magok ökológiai rendszerekben betöltött szerepét és így megoldást találjanak a gyepi ökoszisztéma biodiverzitásának és működésének hosszútávú fenntartására. Végül pedig a Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport előadását halhattuk, akik azt vizsgálják, hogy a degradált élőhelyeken hogyan lehet az eredeti ökoszisztémát helyreállítani, illetve olyan természetközeli állapotot elősegíteni, amely önfenntartó, vagy csak extenzív használatot igénylő ökológiai rendszerré válhat. 

            Az előadások után újra lehetőség nyílt egy kötetlen beszélgetésre az előadókkal, majd vezetett séta keretében bejártuk a Nemzeti Botanikus Kertet, amely az ország legfajgazdagabb élő-növénygyűjteménye. A kiemelkedő dendrológiai és rendszertani gyűjtemény mellett három üvegház, a Pálmaház, az Orchidea- és Broméliaház, és a Kaktusz- és Pozsgásház is kialakításra került a Botanikus Kertben 3000 körüli taxonszámmal. Az üvegházak jelentős hőigénye miatt az intézetben geotermikus fűtés működik. Az üvegházaknál található a Karbonház elnevezésű épület is, amely a „Túl nagy lábon élünk” című interaktív kiállításnak ad otthont. A Botanikus Kert területén számos más képzőművészeti alkotás is teret kapott, valamint az Ökológiai Kutatóközponttal közösen minden évben megszervezik a Kert a köbön című rendezvényüket, amely egy különleges kultúra, ökológia és botanika témájú programsorozat. 

            Feltétlenül ajánlom minden ökológia iránt érdeklődő hallgatónak, hogy egyszer vegyen részt az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének nyílt napján, illetve látogasson el a honlapjukra, ahol részletes leírást találhat a kutatócsoportokról és aktuális kutatásaikról. Én éltem a lehetőséggel és a szakdolgozatomon is velük együttműködésben dolgozom, amiben minden támogatást megkapok és rengeteget tanulhatok a folyamat közben. Bátran keressék a kutatócsoportokat az ezzel kapcsolatos kérdéseikkel. 

Ulbert Zsófia
https://ecolres.hu
https://botanikuskert.hu

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek