Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

OEE Erdőhasználati Szakosztály rendezvénye Sopronban

Az OEE Erdőhasználat Szakosztálya, a Soproni Helyi Csoport és Hallgatói Tagozata, valamint a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara közös két napos szakosztályülést szervezett Sopronban, ausztriai „kitekintéssel”, 2023. szeptember 27-28-án. A rendezvény megtervezésekor két témát tűztünk ki célul, egyrészt méltón megköszönteni Prof. emeritus dr. Rumpf János egykori Erdőhasználati Tanszék vezetőjét születésnapja alkalmából, másrészt betekintést adni s Soproni Egyetem és a TAEG Zrt. együttműködésébe, és egy kiválasztott erdőrészletében az új eddig még soha nem alkalmazott terepi államvizsgáztatás metodikájába. A kivitelezési szakaszban az időpont kijelölésével vált világossá, hogy a rendezvény kibővíthető a közelben Semmeringen zajló Austrofoma gépkiállítás és vásáron való részvétellel.

OEEEHSZO.jpg

Közel 80 fő részvételével sok szakmai tartalommal és baráti beszélgetésekkel megtöltött találkozó vette kezdetét már az első napi programhoz való buszos utazás során és ez folytatódott a második nap délutánjáig is.

Többeknek, főként a Hallgatóság (13 fő) köréből most sikerült először részt venni az Austrofomán. A 4,5 km hosszú „Messe” (közel 160 kiállító), valamint a dendromassza hasznosítással foglalkozó „kiállító falu” megtekintése során, nem csak szakmai ismereteinket bővíthettük az erdőgazdálkodáshoz alkalmazható legfejlettebb, legkorszerűbb fakitermelő (harveszter-forvarder) gépláncok, aprítók, robotizált technológiák munka közbeni megtekintésével, de az Alpokalja látványával is alig lehetett betelni a szikrázó napsütésben. 

Az egésznapos terepi programot hazaérkezvén a Muckon az Erdő Házában koronáztuk meg egy nagyon finom vadpörkölttel a TAEG Zrt. vendéglátásának köszönhetően.

A második nap délelőttjén az Egyetem Botanikus Kertjében található Ligneumban folytatódott a rendezvény, amelynek első felében megünnepeltük a 80 éves Professzorunkat Jánost, Dr. habil. Heil Bálint Dékán Úr köszöntő szavaival megkezdve a méltatást, majd Szakálosné dr. Mátyás Katalin adjunktus és Ormos Balázs tartottak előadást Rumpf professzor Úr oktatói és kutatói pályafutásáról. 

A szünetet követően az Erdőmérnöki Kar gyakorlatorientált oktatási reformjáról, annak eredményeiről tartott tájékoztatást a résztvevőknek Dr. habil. Kovács Gábor egyetemi docens, szakfelelős, oktatási dékánhelyettes. Kiemelte, hogy célunk olyan szakemberek képzése, akik mind a hazai, mind a külföldi erdőgazdálkodásban megállják a helyüket és napjaink változásaihoz, elvárásaihoz igazodni tudnak, persze felvértezve minél szélesebb körű szakmai ismeretekkel, akár több diplomával, szakirányú végzettséggel. Ehhez szemléletváltásra volt szükség az elméleti és gyakorlati képzés során és folyamatosan aktualizáljuk a gyakorlati szakemberek, az oktatók és hallgatók észrevételei alapján a mintatantervet, a tantárgyi programokat illetve tanulmányi- és vizsgakövetelményeket. 

Bánáti László oktatási és ökoturisztikai igazgató, valamint Dr. Folcz Ádám, termelési és kereskedelmi igazgató részletesen ismertették a TAEG Zrt. szerepét a Soproni Egyetem valamennyi Karát, Szakát érintő képzésekben, továbbá a kutatásokban való faladataikról is beszéltek.

Ebéd után ismét terepi programmal zárult a rendezvénysorozat, amelynek során betekintést adtunk (Szakálosné dr. Mátyás Katalin adjunktus, dr. Frank Norbert docens; Urbán Pál főmérnök, Köveskuti Zoltán erdőgondnok, Tóth Szilárd frissdiplomás erdőmérnök) az új szemléletű terepi, „tő melletti” záróvizsga rendszeréről a Soproni-hegyvidéken.

A bemutató végén feltett kérdések és elhangzott vélemények egyrészt az élénk érdeklődésről tanúskodtak, másrész jellemzően a megkezdett változások helyességére és folytatásuk szükségességére irányították rá a figyelmet.

 

Cikk nyomtatása E-mail