Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Marteloscope mintaterület kijelölése a Soproni-hegységben

Új magyarországi Marteloscope mintaterület került kijelölésre a Soproni-hegység Sopron 105/M erdőrészletében a nemzetközi INTEGRATE+ projekthez kapcsolódóan, az Erdőmérnöki Kar és a Tanulmányi Erdőgazdaság munkatársainak együttműködésében.

1674115795921.jpg

A Marteloscope hálózat célja olyan erdőállományokban kialakított 1 hektáros mintaterületek vizsgálata, ahol az egyedenként értékelt fák segítségével együttesen elemezhető a fák gazdasági és ökológiai jelentősége, így különböző jövőbeli beavatkozásokra vonatkozóan mindkét szempontból modellezhetővé válik a mintaterület állományának jövője. A cél az erdészeti beavatkozások optimalizálása és bemutatása az erdőgazdálkodási és természetvédelmi szempontok integrálásával.

A terepi mérés során rögzítendő legfontosabb jellemzők a következők: egyedek koordinátái, fafaj, mellmagassági átmérő, famagasság, korona kezdetének magassága, törzsminőség, egészségi állapot mikroélőhelyek. A felméréshez kapcsolódóan a fákat egyedi azonosítóval látjuk el. A felvett paraméterek egy erre a célra fejlesztett szoftver segítségével kerülnek feldolgozásra és vizuális megjelenítésre.

Reményeink szerint a Marteloscope mintaterület működtetése a kutatási célokon túl további hasznosíthatósággal is rendelkezik majd. A hallgatói tehetséggondozás részeként a tudományos diákköri tevékenységben aktív hallgatók és diplomatervezők is mozgósíthatók a projekt keretében. Eltérő információtartalommal a terület bevonható a szakmailag kapcsolódó felső- és középfokú képzések terepi gyakorlataiba, valamint számíthatunk az ide látogató erdészeti szakemberek és az érdeklődő erdőlátogatók figyelmére is.

 

Marteloscope terület Marteloscope terület

Cikk nyomtatása E-mail