Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Madárgyűrűzés a Botanikus Kertben

Madárgyűrűzésre került sor a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében a Kaán Károly Ökoklub és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében.

Madárgyűrűzés

A madárgyűrűzés célja a vadon élő madarak sorszámozott gyűrűvel történő egyedi megjelölésével információ gyűjtése a madarak életéről. A gyűrűzött és visszafogott, megkerült madarak adatai - a földrajzi koordináták, időpontok, körülmények és a madár állapota, kondíciója - segítik megfejteni az egyes madárfajok mozgásmintázatait, és feltérképezni a költő-, vonuló és telelőterületeket. A megjelölt madarak számbavételével nyomon követhető költő madaraink egyedszámának évről évre történő alakulása.

A madarak megfogását és gyűrűzését különös nagy gonddal kell végezni. Sokféle fogási módszer létezik, a legelterjedtebb ezek küzül a függönyháló, amellyel elsősorban az énekesmadarak megfogását végzik, ahogyan azt a Botanikus Kertben is teszik a szakértők. Minden megfogott madárfaj lábára egy megfelelő átmérőjű fémgyűrű kerül, melyek anyaga általában alumínium. A jelölőgyűrűn az országkód, Magyarország esetében a "BUDAPEST" felirat, és a gyűrű sorszáma olvasható. A meggyűrűzött madarak ismételt megfogásakor a fémgyűrű számát leolvassák, majd újra szabadon engedik a madarat.

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében a megfogástól kezdve, a gyűrűzésen át, a szabadon engedésig az egész folyamatot nyomonkövethették a lelkes érdeklődők.

 

A képen egy barátposzáta látható.

 

Fotó: Gruber Viktória

Cikk nyomtatása E-mail