Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Terepi bemutató fás szárú és agroerdészeti ültetvényekben

Terepi bemutató fás szárú és agroerdészeti ültetvényekben 

 

2023. szeptember 26-án az Erdőmérnöki Kar fás szárú energetikai ültetvények témakörben terepi bemutatót szervezett.

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a terepi bemutatót VKK-2023-00240 számmal 20 kreditpont értékkel akkreditálta választható kiegészítő képzésként a jogosult erdészeti szakszemélyzet számára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a terepi bemutatót KP-005506-2/2023 számmal 2 kreditpont értékkel akkreditálta választható rendezvényként a független szaktanácsadók számára.

A szakszemélyzeten és a szaktanácsadókon kívül részt vettek a tanulmányúton az Erfurti Fachhochschule hallgatói és oktatói is.

IMG_20230926_130358.jpg

A terepi nap első állomása Gógánfa és Dabronc voltak, ahol rövid elméleti bevezetést követően (ültetvények helyzete, jogszabályi háttere, támogatása, a faanyag hasznosítása stb.) az energetikai faültetvények több menetben történő betakarításának műveletei közül a tőtől való elválasztást és a teljesfa aprítását tekinthettük meg. Az ápolási munkák közül pedig tárcsázást láthattunk. 

A Bajti csemetekertben a pár évvel ezelőtt létrehozott köztestermesztésű agrárerdészeti rendszer és az ERTI ültetvény célú fajtakísérlete került bemutatásra.

A terepi napot nagy érdeklődés övezte. A gyakorlatban dolgozó szakemberek számára kimondottan érdekes volt mindkét bemutatott rendszer. Aktívan közreműködtek, kérdeztek, hozzászóltak, megosztották saját tapasztalataikat. 

A jövőben szerveződő képzések keretében mindenképp javasolt lehet terepi program/nap szervezése, ahol a kollégák testközelből láthatják a bemutatásra szánt technológiákat, a legfrissebb ismeretekről, tendenciákról a szakmai gyakorlat azon szegmensében eredményesen dolgozó szakemberektől kaphatnak közvetlen információkat, és velük konzultálhatnak.

Cikk nyomtatása E-mail