Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Közelítési gyakorlat a Pilisben az erdőmérnök hallgatóknak

A negyed- és ötödéves erdőmérnök hallgatók egy napos tanulmányutat töltöttek a Pilisben, ahol bemutatásra kerültek a különböző közelítési módszerek.

kozelites_pilis.jpg

A fakitermelési munkálatok részét képező vágásterületi anyagmozgatást - azaz közelítést - úgy kell végrehajtani, hogy a ledöntésre kerülő fákból – összességében – a gazdasági szükséglet választékban, minőségben és mennyiségben a legnagyobb mértékben kielégíthető legyen; továbbá, hogy a talaj termőereje, az újulat, a visszamaradó állomány és a környezet kárt ne szenvedjen. Ezekre a munkálatokra láthattak példákat az Erdőmérnöki Kar hallgatói a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából.
 
A hallgatók először Pilisszántó közelében nézhettek meg egy forwardert munka közben, majd pedig a fogatos közelítés megismerése következett, ami már szinte kuriózumnak tekinthető hazánkban.
 
A következő állomáson egy harvestert láthattak dolgozni, majd az ebédet követően betekintést nyerhettek a csúszdapályás és az LKT-val való közelítés rejtelmeibe.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberi egy nagyon tartalmas szakmai napot tartottak a hallgatóknak, és minden kérdésükre készségesen válaszoltak. Ezúton is köszönjük munkájukat!
 
Fotók: Csobod László
Cikk nyomtatása E-mail