Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Kaán Károly Ökoklub bakonyi tanulmányútja

Szeptember utolsó hétvégéjén, jó társaságban és érdekes szakmai programok kíséretében került sor a Kaán Károly Ökoklub saját szervezésű bakonyi tanulmányútjára.

69.jpg

Péntek este miután elfoglaltuk szállásunkat Bakonybélen kisétáltunk a mesébe illő Borostyán-kúthoz, ahol jó hangulatú bográcsozás vette kezdetét, még szarvasbőgést is hallottunk, és az est végeztével mindenki a jól sikerült lecsó ízével szájában térhetett nyugovóra. 
Másnap délelőtt a Farkasgyepűi Erdészet egy szakemberének vezetésével átautóztunk Farkasgyepűre, mely során több ponton megállva a térség erdészeti kérdéseibe kaptunk bepillantást. A Farkasgyepűi kísérleti erdőben a Roth Gyula tanösvényt jártuk végig. Megismerkedtünk a neves erdész itt végzett munkásságával, a vágásos üzemmódból örökerdőbe való váltás kérdéskörével és a természetközeli erdőgazdálkodás lehetőségeivel. Vezetett utunk végeztével még meglátogattuk a felhagyott ugodi bauxitbánya vörös kőzettengerét, majd elsétáltunk a Hubertlaki-tóhoz, melyet „a bakonyi Gyilkos-tó” névvel is illetnek. Késő délután ismét a Borostyán-kutat vettük célba, ahol ezúttal tárcsán sült húsok kerültek étlapra. Késő este immár telt gyomorral a bakonybéli Pannon Csillagdába vezetett utunk, ahol a telihold okozta, csillagvizsgálatra nemigen alkalmas fényviszonyok ellenére remek előadásban volt részünk. 
Vasárnap délelőtt a Som-hegy környékén tettünk szemléletformáló túrát, ahol az egyes ágazati problémákra kölcsönösen alapozva bepillantást kaptunk a természetvédelem és erdőgazdálkodás gyakorlati kapcsolatába. Délután fájó szívvel, ám új élményekkel és ismeretekkel felszerelkezve hagytuk el a Bakonyt és érkeztünk vissza Sopronba.

Cikk nyomtatása E-mail