Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Herman Ottó Szakkollégium sikere a Szakkollégiumok Fenntarthatósági Fórumán

A Herman Ottó Szakkollégium a Szakkollégiumok Fenntarthatósági Fórumának versenyén való részvétellel mutatta be részletesen a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Liska Tibor Szakkollégiuma által szervezett esemény – a Magyar Nemzeti Bankkal és a Budapesti Metropolitan Egyetemmel együttműködve – a fenntarthatóságot előtérbe helyező hallgatói szervezeteket szólította meg.

Selected_photo.jpg

A verseny kétfordulós volt, a Herman Ottó Szakkollégiumot az a megtiszteltetés érte, hogy továbbjutott a szóbeli fordulóba ahol a december 7-én, a BME kampuszán kellet bemutatni a pályaművet a szakmai zsűri számára. A tizenkét továbbjutó csapatból Szakkollégiumunk a 3. helyen végzett, amellyel 400.000 Ft pénzjutalom és értékes könyvnyeremény járt elismerésül. A csapat tagjai: Ambrus Benedek Pál, Biró Máté Bence, Czigány Péter, Füzi Csongor, Katona Máté. A csapatot a felkészülésben dr. Polgár András egyetemi docens tanár úr segítette.

A verseny célja az volt, hogy támogassák és elismerjék a fenntarthatóság témakörét kiemelten kezelő diákszervezeteket. A szervezők olyan pályamunkákat vártak, amelyekben a résztvevők bemutatták saját működésüket a fenntarthatóság tükrében. Tekintettel arra, hogy a Herman Ottó Szakkollégium tagjai erdőmérnök hallgatókból állnak, egyértelmű volt a versenyen való részvétel, hiszen az erdész szakma önmagában is szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz.

A Herman Ottó Szakkollégium pályamunkájában két szempontból vizsgálták a témát. Egyrészt felmérték a működéshez kapcsolódó környezeti terheléseket minél elemibb szinten és a legnagyobb terheléssel járó folyamatokra alternatív megoldásokat kerestek. Másrészt megvizsgálták, hogy az ENSZ által elfogadott 17 Fenntartható Fejlődési Célhoz milyen módon kapcsolódik a tevékenységük. A vizsgálat során leltározták a szervezett programokat, aktivitásokat, amelyekre karbon és környezeti lábnyomot kalkuláltak. Az eredmények alapján jövőbeli terveket fogalmaztak meg, úgymint: a teremkihasználtság növelését az értekezletek és előadások során; a jelenléti események előtérbe helyezését az online formával szemben; valamint a fenntartható gazdálkodásról szóló tudásmegosztás előmozdítását.

IMG_20231207_154653.jpg

Bíró Máté Bence a Herman Ottó Szakkollégium elnöke elmondta: „A felkészülés során rendkívül hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk, amelyek a jövőben minden bizonnyal hasznunkra válnak. Továbbá a többi résztvevő előadása is értékes ötletekkel szolgált, ami inspirációt adott a jövőbeli szakkollégiumi terveinkhez. Az esemény arra ösztönözött minket, hogy a fenntartható erdőgazdálkodáson túl tudatosan, a fenntarthatóság átfogó és komplex szellemiségében cselekedjünk, legyen szó a szakkollégium tevékenységéről vagy a mindennapi életünkről.”

Gratulálunk a remek eredményhez és az elért sikerhez!

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek