Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Fokozottan védett denevér és kérdezz-felelek a Botanikus Kertben

Sok résztvevővel valósult meg a május 18-i program, amikor is a Kaán Károly Ökoklub tagjai és a Fertő-Hanság Nemzeti Park kollégái a denevér védelem és kutatás módszereiből egy bemutatót szerveztek a Botankertben”.

20230519_114752.jpg

Több, mint harmincan vettek részt az eseményen, ahol a Soproni Egyetem több kara is képviseltette magát. Az érdeklődők szabad szemmel láthatták (és ultrahang detektorok segítségével hallhatták is) a tó felett köröző, rovarokat zsákmányoló közönséges, szoprán és fehérszélű törpedenevéreket, majd a szakértőktől egy interaktív jellegű előadást hallhattak a hazai 28 fajról, a korai denevéren keresztül a fokozottan védett csonkafülű denevérig.  

A tévhitek mellett szó esett a denevérek és az ember kapcsolatáról épített környezetben, és a résztvevők átfogó képet kaphattak ezen állatok élőhelyre vonatkozó igényeiről és életciklusáról. Megismerhették továbbá, hogy milyen változatos táplálkozási stratégiák alakultak ki a denevéreknél, hogy nem csak szúnyogot kapják el reptében, de többek között levelen pihenő pókot, vagy földön szaladgáló futóbogarat is zsákmányolhatnak ezek az érdekes „repülő egerek”. Összegzésképpen, a kérdezz-felelek során a hallgatóság ötletelt és összegyűjtötte a potenciális veszélyeztető tényezőket, illetve megismerte a kulcsfajok szerepét.  

A hangdetektorozás során a Nemzeti Park kollegái bepillantást adtak a hangfelismerés rejtelmeibe: az érdeklődők élőben hallhatták a denevéreket a készülékek segítségével, majd az egyedi azonosításra alkalmas gyűrűzésről, rádiós nyomkövetésről és egyéb vizsgálati módszerekről meséltek a szakértők.  

A program megkoronázásaként (a rossz idő ellenére) Dr. Kurali Anikó természetmegőrzési szakreferens és Kugler Péter természetvédelmi őrszolgálat-vezető hálójába tévedt egy fokozottan védett nagyfülű denevér is! 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az esemény megvalósításában résztvevőknek és az érdeklődő hallgatóság jelenlétéért!  

 

Írta: Molnár Mónika M.

Szerk.: Gruber Viktória

Cikk nyomtatása E-mail