Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Ferenczi János síremlékének helyreállítása

 

Az Erdőmérnöki Kar valamint a Faipari Mérnöki és Kreatív Ipari Kar közreműködésével megújult Ferenczi János erdőmérnök hallgató síremléke a soproni Evangélikus temetőben. Az idő vasfoga által megviselt kojafát az EMK szállítatta el és vissza, valamint elkészítette az emlékoszlop befogatásának műtérgyát. Az FMK Faipari Tanműhelye végezte a faanyag megtisztítását és konzerválását.

 

 

1945. március 30-án, további szovjet bombatámadásoktól tartva légoltalomra alkalmas helyet keresve ment ki Brennbergbe a 30 éves Csaszlava Jenő és a vele egyidős felesége Mária, az akkor 22 éves Ferenczi János, erdőmérnök hallgató, és bátyja, a 44 éves Ferenczi Sándor és Neumann János, 21 éves kohómérnök hallgató.

Ferenczi János egyenruhában kísérte a csoportot. Közel ahhoz a helyhez, ahol 1753-ban először fedezték fel a szenet, találtak egy bunkert, ahol meghúzták magukat.

Azonban meglátta őket néhány brennbergi volksbundista nő, akik azonnal a vendéglőben tartózkodó SS katonákhoz szaladtak, azt állítván, hogy a főiskolások veszélyes kémek és egy katonatiszt segítégével fel akarják robbantani az óvóhelyet. Georg Lentz SS parancsnok elfogatta és agyonlövette a diákokat.

Cikk nyomtatása E-mail