Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Dékáni köszöntő

Kovács Gábor, Heil Bálint, Czimber KornélManapság, ebben a rohanó, automatizált, gépek által uralt világban az emberek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek az őket eredendően körülvevő tágabb környezetükről, nevezetesen a természetről. Ennek nagyon fontos részét képezik az erdők, melyek Földünk legösszetettebb életközösségei. Az erdő fontos szerepet játszik életünkben: alapanyagot ad épületeinknek, bútorainknak, megújuló energiaforrás, élőhelyet és védelmet nyújt növényeknek, állatoknak, esztétikai értékkel bír, ezért gyakran a kikapcsolódás, pihenés és sportolás helyszíne.

Úgy gondolom, az általunk képzett szakemberek a természet, a környezet „szolgálói”. Céljuk, és munkájuk megőrizni, ha lehet bővíteni erdőkincsünket, természeti környezetünket. Vigyázni rá, óvni azoktól, akik tönkre teszik. Kutatni titkait a természet jobb megértéshez, és helyrehozni az ellene elkövetett „bűnöket”. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara azon munkálkodik, hogy kutató munkájával megismerje és megértse a természeti környezet működését, és ezt a tudást átadja a következő erdő-, földmérő-, környezet-, vadgazda- valamint természetvédelmi mérnök-generációnak, így biztosítva annak a lehető legjobb formában történő megőrzését.

Mindezeket segítik évszázadokra visszanyúló selmeci diákhagyományaink, melyek értékét ékesen bizonyítja, hogy 2014-ben felkerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. E hagyományok egyrészt hatalmas erőt képviselnek, önbizalomra, kitartásra, felelősségérzetre, becsületre, szakma és hazaszeretetre, valamint az Alma Mater tiszteletére tanítanak. Másrészt viszont igazi vidám jó barátságon és egymásra való odafigyelésen alapuló diákéletet nyújtanak az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján. Egy „selmeci” diák soha nem maradhat egyedül, ha bajba kerül, vagy bármi módon segítségre van szüksége, de mulatni, szórakozni sem magában szokott.

Erdőmérnöki Kar

 

Cikk nyomtatása E-mail