Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat
Útvonal|22|hu_HU|Rangsorok
Tartalmi elemek

ROUND UNIVERSITY RANKING

ugrás az oldal tetejére

rur.jpg

2022 - SOPRONI EGYETEM ELŐKELŐ HELYEZÉSEI A NEMZETKÖZI SZAKRANGSOROKBAN

Kihirdették a Round University Rankings (RUR) független szervezet 2022. évi tematikus rangsorait.

A Soproni Egyetem (SOE) több RUR 2022 szakrangsorban is előkelő helyen jelenik meg.

Az értékelés alapja 20 mutató, melyek a világrangsor esetében is használatosak, ezek 4 fő kulcsterületre bonthatók, így az egyes szakrangsorokon belül képet kaphatunk az egyetemek különféle – oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetköziség (10%), pénzügyi fenntarthatóság (10%) – dimenziókban mutatott teljesítményéről is.

SOE hazai szinten a 3. legjobb egyetem a műszaki tudományok, illetve 5. legjobb egyetem a természettudományok szakrangsorában. A társadalomtudományok, élettudományok és bölcsészettudományok esetén a 6. legjobb felsőoktatási intézményként jelenik meg. SOE minden esetben az oktatás kulcsterületen érte el a legmagasabb pontszámot. Oktatás dimenzióban 1. a műszaki tudományok (világ TOP 30%), 2. az élettudományok (világ TOP 30%) és 4. helyezett a társadalomtudományok (világ TOP 50%) esetén. Kutatás dimenzióban 4. a természettudományokban, míg nemzetköziség dimenzióban 4. a társadalomtudományok vonatkozásában (világ TOP 50%). Pénzügyi fenntarthatóság kulcsterületen 2. a bölcsészettudományok (világ TOP 30%) és 4. a természettudományok (világ TOP 40%) viszonylatában.

SOE világ és európai szinten – a szakrangsorokon belül értelmezett teljesítményt tekintve – a legjobb eredményt a természettudományok (világ 491., Európa 191.), majd a bölcsészettudományok (világ 513., Európa 223.), ezután az élettudományok (világ 464., Európa 195.), ezt követően a társadalomtudományok (világ 584., Európa 234.) továbbá a műszaki tudományok (világ 632., Európa 243) listákon érte el.

A nagyszerű eredmények visszaigazolják a Soproni Egyetemen végzett magas szintű munkát az egyes tudományterületeken és értékelési kulcsterületeken.

A RUR 2022 szakrangsorok a bölcsészettudományok, orvostudományok, élettudományok, természettudományok és műszaki tudományok területén 2010 óta listázzák a felsőoktatási intézményeket. A világrangsor idén összesen 1025 egyetemet mért fel.

Fontosabb linkek:

RUR 2022 Bölcsészettudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-humanities-2022

RUR 2022 Élettudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-life-2022

RUR 2022 Természettudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-natural-2022

RUR 2022 Társadalomtudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-social-2022

RUR 2022 Műszaki tudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-technical-2022

SOPRONI EGYETEM ELŐKELŐ HELYEN A VILÁG VEZETŐ EGYETEMEIT TÖMÖRÍTŐ RANGLISTÁN

Soproni Egyetem 2022-ben felkerült a Round University Ranking (RUR) Világranglistára, ahol 20 specifikus indikátoron keresztül komplex módon értékelték teljesítményét. Az átfogó rangsorolási módszer mutatói 4 fő tématerületet demonstrálnak, melyek: az oktatás, a kutatás, a nemzetközivé válás és a pénzügyi fenntarthatóság.

RUR World University Rankings célja, hogy releváns információkat nyújtson a globális felsőoktatásról a hallgatók, az akadémiai közösség, egyetemi vezetők és politikai döntéshozók számára. Az értékelés során tudománymetriai, intézményi statisztikai és reputációs adatokat használnak fel.

A RUR Világranglista 3 fő dimenzióban sorolja be az egyetemeket.

1) A ligákba való besorolás az egyetemek előrehaladását és a fejlődési törekvéseket mutatja be.

2) A tématerületi rangsorok az oktatást, kutatást, nemzetközivé válást, pénzügyi fenntarthatóságot értékelik.

3) A tudományterületi szakrangsorok lehetővé teszik az egyetemi tevékenység összehasonlítását.

A Soproni Egyetem a 2022-es átfogó rangsorban a „World League”, vagyis „világ” fokozatú besorolásban található. Az intézmény bekerült a világ legjobb 1000 egyeteme közé, ahol a 812., az európai egyetemek között pedig a 305. helyen áll, míg a hazai egyetemek rangsorában a 7. helyet szerezte meg.

tématerületi besorolás alapján a legjobb helyezést a nemzetközivé válásban (világ: 621. hely, Európa: 264. hely), majd az oktatásban (világ: 708. hely, Európa: 282. hely), valamint a kutatásban (világ: 782. hely, Európa: 273. hely) érte el, míg pénzügyi fenntarthatóságban a kiválóságra törekszik (világ: 956., Európa: 373. helyen áll).

Soproni Egyetem bemutatott teljesítménye - nemzetközi és hazai viszonylatban a RUR 2022-es Világrangsorban való megmérettetésben - összességében azt igazolja, hogy az egyetem a kiválóságra törekvő felsőoktatási intézményekhez tartozik. A külkapcsolati vonatkozásokban erősségeket vonultat fel a világ TOP300 egyeteme között, ahol a hazai szintéren 4. helyezett. A minőségi oktatásra és a hallgatókra szánt figyelemre érvényes mutatók esetében az Európai 127. és a hazai: 5. hely szintén kimagasló teljesítmény. Tudományos munkája - oktatókra és kutatókra vetítve - a minőségi publikációk tekintetében Európában a 153., a hazai mezőnyben a 2. helyen áll, emellett idézettség tekintetében a világ TOP500-as elitjében és a hazai dobogósok között a 2. helyen pozícionálja magát.

A Soproni Egyetem 2022. évi Round University Ranking profilja itt érhető el: https://roundranking.com/universities/university-of-sopron.html?sort=O&year=2022&subject=SO

ugrás az oldal tetejére

ELŐKELŐ POZÍCIÓBAN A SOPRONI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KARA, AZ UNISIDE ÚJ EGYETEMI RANGSORÁN!

ugrás az oldal tetejére

Megjelent az UNIside felsőoktatási híroldal új egyetemi rangsora. 

uniside.pngAz UNI in&out 2023 felsőoktatási évkönyvben megjelent rangsorban, a jövő kihívásainak megfelelő szempontrendszer mentén listázzák a hazai egyetemeket. A szerkesztők képzési területenként összefoglaló ranglistát is készítettek, amelyen az adott terület 3-5 legnépszerűbb szakjának képzőhelyeit is sorrendbe állították. Az agrár képzési terület rangsorában a második helyezést a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara (SOE-EMK) érte el.

A rangsorok kialakításában a felvett hallgatók kiválósága, az adott szakot oktató kar/intézet oktatási-kutatási teljesítménye és a nemzetközi publikációk száma és hatása adták a főbb szempontokat.

Az UNIside portál és a kiadvány elsődleges célja, hogy a felsőoktatásba készülő diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a már a felsőoktatásban tanulók és dolgozók közelebb kerüljenek egymáshoz egy megkerülhetetlen szakmai ökoszisztémában, amit az UNIside jelent. Mindezt hiteles forrásokra (Oktatási Hivatal, Felvi.hu) építve, egy informatív, szakmai, mindemellett változatos és szórakoztató platformot kialakítva. Az UNIside hiánypótló és iránymutató portál a pálya-és szakmaválasztás útvesztőjében, amely a fiatalok önálló életkezdését is megkönnyíti.

A teljes sajtóhír az alábbi linken olvasható : 

https://uniside.hu/megjelent-egyetemek-uj-rangsor/

ugrás az oldal tetejére


Tartalomjegyzék Fel