Bemutatkozás

Tisztelt látogató!

Erdészbarátsággal köszöntöm Önt az Erdőmérnöki Kar honlapján! Engedje meg, hogy néhány szóval felvázoljam munkánkat, céljainkat.
Manapság, ebben a rohanó, automatizált, gépek által uralt világban az emberek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek az őket eredendően körülvevő tágabb környezetükről, nevezetesen a természetről. Ennek nagyon fontos részét képezik az erdők, melyek világunk egyik nélkülözhetetlen szűrőjét, a Föld „tüdejét” jelentik. Az erdőnek fontos funkciója, az is, hogy alapanyagot ad nekünk. Nagyon sokféle, bennünket embereket szolgáló szerszám, eszköz, tüzelő, kisebb-nagyobb tárgy, bútor, de akár épület is fából készül. Emellett legalább olyan jelentős szerepe, hogy pihenésünket is szolgálja. Nem tudom Önök hogy vannak vele, de ha elfáradtam a munkában, a napi hajtásban, az erdő nekem mindig segít a regenerálódásban. Kószálni az erdő fái alatt, gyönyörködni a természet szépségeiben, figyelni a rebbenő rovarokat és madarakat, vagy ülni egy magaslesen, kitisztítja az agyat, és megnyugvást, a továbblépéshez új erőt ad. Sokkal jókedvűbben, mintegy feltöltődve tudom folytatni a munkát egy-egy erdei kiruccanás után.
Úgy gondoljuk, az általunk képzett szakemberek a természet „szolgálói”. Céljuk, és munkájuk megőrizni, ha lehet bővíteni erdőkincsünket, természeti környezetünket. Vigyázni rá, óvni a vandáloktól, akik tönkre teszik. Kutatni titkait a természet jobb megértéshez, és helyrehozni az ellene elkövetett „bűnöket”. Ezen munkálkodik a NymE Erdőmérnöki Kara az erdő-, környezet-, vadgazda-, valamint természetvédelmi mérnöki szakjain egyaránt, oktató és kutató munkájával a természeti környezet minél jobb megismeréséért és ezen keresztül annak a lehető legjobb formában történő megőrzéséért. Nagy múltú intézményünk az utóbbi években a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő új infrastruktúrát alakított ki: új előadótermek, kollégiumok, diákhotel, kutatóbázisok, korszerű laboratóriumok épültek. A hallgatók számára elérhetővé vált külföldi ösztöndíjakkal rengeteg lehetőség nyílik meg az itt tanulók előtt elsősorban Európában, de azon túl is. A más szakmai, oktatási és kulturális környezet megismerésén kívül megszerezhetik vagy elmélyíthetik idegen nyelvtudásukat és közelebbről megismerhetik más országokból származó hasonló érdeklődésű diáktársaikat.
Mindezeket segítik évszázadokra visszanyúló hagyományaink, a „selmeci diákhagyományok”, melyek értékét ékesen bizonyítja, hogy 2014-ben felkerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.  E hagyományok egyrészt hatalmas erőt képviselnek, önbizalomra, kitartásra, felelősségérzetre, becsületre, szakma és hazaszeretetre, valamint az Alma Mater tiszteletére tanítanak. Másrészt viszont igazi vidám jó barátságon és egymásra való odafigyelésen alapuló diákéletet nyújtanak az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján. Egy „selmeci” diák soha nem maradhat egyedül ha bajba kerül, vagy bármi módon segítségre van szüksége, de mulatni, szórakozni sem magában szokott. Aki hozzánk jön tanulni, részesévé válhat mindennek.

A fent leírtakra hivatkozva invitálom Önt, legyen társunk hallgatónkként, munkatársunkként vagy vendégünkként!

Jó szerencsét! Üdv az erdésznek!

Prof. dr. Bidló András
dékán