XXVIII. Selmeci Diáknapok

 

„Jó Szerencsét!”- hangzik majd százak szájából Sopronban
Mint minden évben, idén is megrendezik a Selmeczi Diáknapokat. Évről évre, egymást követve hagyományőrző testvérvárosainkban gyűlhetnek össze a diákok, balekok és öreg Firmák. A helyszínek: Miskolc, Dunaújváros, Székesfehérvár, Sopron és végezetül, ahol 1735-ben minden elkezdődött, a selmeci hagyományok bölcsője, Selmecbánya.

A XXVIII. Selmeczi Diáknapok az idei évben Sopron városában tartatik 2018. április 27-től (péntek) egészen április 30-ig (hétfőig). Az eseményere legalább 200 főt várnak a rendezők, akik közül sokan, akár évek óta nem látták egymást. A Miskolci Egyetemről képviseltetik magukat a legtöbben. A rendezvény helyszínéül az Ifjúsági Tábor szolgál majd, de a diákság nagy része megfordul majd a Várkerületen (a Soproni Kisvonat segítségével), a Soproni Egyetemen, a Görbehalmi Bányászmúzeumban és egyéb poharazgatókban.


Pályázat is kiírásra került, "Ez nekem Selmec" címmel, melynek témája a diákélet vidámsága, szépsége, akár szomorúsága. Képekkel, festményekkel és versekkel volt lehetősége a diákságnak nevezni.
A négynapos rendezvényen a résztvevők barátságaik felelevenítésén kívül különféle versenyszámokban mérettethetik meg magukat. Többek között cantus(nóta)-, lövész-, pipa-, főző-, és tarokkversenyen. A selmeci diákélettel kapcsolatos hagyománytörténeti előadásokon való részvételre is lehetősége lesz az ifjúságnak. A hétvége egy bállal zárul, mely másnap a könnyes búcsúval ér véget.