Wilkens Henrik Dávid

 

Wilckens Henrik Dávid 1763. november 14-én Wolfenbüttelben született az udvari pincemester negyedik gyermekeként. Iskoláit itt végezte. A hercegi gimnáziumot látogatta. 1782. augusztus 24-én kezdte meg tanulmányait a braunschweigi Collegium Carolinumban, ahol két évet töltött. Aztán a helmstedti egyetemre iratkozott a Julia Carolinába. Orvosi tanulmányait itt fejezte be.

1787. június 6-án felvételét kérte a freibergi Bányászati Akadémiára a következő indokkal: „…hőn óhajtom, hogy… ismereteket szerezzek a bányászati tudományban”. Engedélyt kapott az előadások hallgatására s a bányászati és kohászati épületek bejárására és látogatására. Itt került kapcsolatba bányászhallgatóként az erdészettudománnyal is.

Johann Matthäus Bechstein erdésziskolájába oktatónak hívta meg, ami igen nagy szó volt. Minden erdészeti tárgyat előadott. Később a Bechstein által alapított Erdészettudományi és Vadászattani Tudományos Társulat rendes tagjai közé választották. Elkészítette a Meiningenbe tervezett felsőfokú erdészeti iskola tantervét, majd az ilsenburgi erdésziskola reorganizáció részletes tervét. Sajnos az oktatási intézmények nem valósulhattak meg. 1788. április 22-én a göttingai egyetemre is beiratkozott.

Tudatosan képezte magát polihisztorrá. Minden tudományág érdekelte, mindent szeretett volna megismerni. 1789. augusztus 1-jén lett a filozófia magisztere. 1790–1792 között a göttingeni egyetem magántanáraként matematikát, kémiát és természettant tanított. Sok tudományos cikket, tanulmányt írt. Számos nyelven beszélt, magyarul is megtanult.

 

Wilkens Henrik Dávid élete és munkássága ↓