VII. Országos Felsőoktatási Vadászverseny

 

A Soproni Egyetemet érte az a megtiszteltetés, hogy az idei évben rendezője lehetett a VII. Országos Felsőoktatási Vadászvetélkedőnek 2018. április 20-21-én.

A hagyományos verseny lehetőséget kíván teremteni a felsőfokú tanintézmények részére, hogy egy országos vetélkedő során összemérjék hallgatóik szakmai tudását. A vetélkedő további célja a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok szorosabbá fűzése és új kapcsolatok kiépítése. A vetélkedő egyéni és csapat versenyszámokból állt.

A vetélkedő egyben emlékverseny is volt, a Soproni Egyetem tavalyi esztendőben elhunyt hallgatója, Rakonczai Péter emlékére, aki sokat tett azért, hogy ez az esemény itt kerülhessen megrendezésre. Az eredményhirdetésen megjelent és díjat adott át Péter családja is.

A versenyen előzetesen 5 egyetem 7 csapata jelezte indulását, végül a startvonalnál öt csapat sorakozott fel. A vetélkedő programjában szerepeltek elméleti (pl.: szakmai- és vadászetikai teszt, vadászkutya és vadászkürtjel felismerés), és gyakorlati (pl.: lövészet, csapda felállítás, vadászvendég kísérés) feladatok. Az eseményt Pap László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese és Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora nyitotta meg.

Rektor úr megtekintette a gyakorlati feladatok helyszíneit, a koronglövészetet egy sorozat erejéig maga is kipróbálta, ahol hibátlanul teljesített, valamennyi lövése sikeres volt.

A gyakorlati feladatok elvégzésére pazar helyszínnek bizonyult a Göbös-major Ökoturisztikai Központ, ahol a Magyalosi Lőtér munkatársai nagy szakértelemmel vezették a lövészeti versenyszámokat. Másnap a Soproni Egyetem termei és Botanikus Kertje vált a verseny színterévé.

A díjátató ünnepségen Ugron Ákos Gábor a Földművelésügyi Minisztérium Helyettes Államtitkára köszöntötte a résztvevőket, a soproni rendezésről a versenyt életre hívó Gödöllői Vadászati Szakkollégium elnöke, Szakács Dóra szólt elismerő szavakat. A díjakat Prof. Dr. Bidló András dékán, a támogatók és az Egyetem képviselői adták át.

A verseny eredménye:

Csapatverseny:
1. Szent István Egyetem - Gödöllő 1. csapata (Ravaszdik) – Kiss Tamás, Vajnai Zoltán, Papp László,
2. Soproni Egyetem Erdőmérnök csapata – Gál Balázs, Józsa Tamás, Németh Gergely, Skripek Sándor
3. Soproni Egyetem Vadgazda mérnök csapata – Békési Evelin, Kaszás Marcell, Kohl József, Soós Norbert
4. Állatorvostudományi Egyetem (Vadállatorvosok) – Vöröskői Petra Anna, Bánáti László, Fodor Bálint, Kurucz Ádám
5. Szent István Egyetem – Gödöllő 2. csapata (Lappantyúk) – Szabó Dóra, Fazekas Máté, Litauszki Tibor 

 
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának csapatai


Egyéni verseny:
1. Kiss Tamás
2. Vajnai Zoltán
3. Papp László
4. Kohl József
5. Józsa Tamás
6. Skripek Sándor
7. Gál Balázs
8. Haraszti Attila
9. Kurucz Ádám
10. Békési Evelin
11. Fazekas Máté
12. Fodor Bálint
13. Litauszki Tibor
14. Kaszás Marcell
15. Szabó Dóra
16. Németh Gergely
17. Bánáti László
18. Soós Norbert
19. Vöröskői Petra Anna

Különdíjak:
Rakonczai Péter Emlékdíj a gyakorlati feladatokban legjobban szerepelt versenyzőnek: Kiss Tamás
Herman Ottó Szakkollégium Különdíja a növénytan felismerésben és a szakmai elméleti tesztben legjobban szerepelt versenyzőnek: Skripek Sándor – Soproni Egyetem Erdőmérnök hallgató

A verseny támogatói voltak: a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Zalaerdő Zrt., a NÉBIH, az Ember az Erdőért Alapítvány, a Hunttrophy vadászati oldal, a Soproni Polgári Lövész Egyesület, Ziegner Jagd vadászbolt.

Köszönet illeti a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársait a vetélkedő sikeres lebonyolításához nyújtott segítségükért: Dr. Jánoska Ferenc docens a zsűri elnökeként munkálkodott, Dr. Sándor Gyula docens, Dr. László Richárd docens, Dr. Winkler Dániel docens, Tari Tamás kutató és Bende Attila doktorandusz a feladatok összeállításában és lebonyolításában működött közre.

Külön köszönet azoknak a hallgatóknak, akik segítették a verseny lebonyolítását, valamint az eseményt végig kísérő Soproni Egyetem Vadászkürtöseinek Baráti Körének.

A verseny létrejöttében, megszervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szerepet játszott Éliás Tibor erdőmérnök hallgató, a Herman Ottó Szakkollégium elnöke.

 

Tovább az egyetemi oldalra →

Tovább a fataj.hu oldalra →