Te Szedd!

 

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár nyolcadik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.
Az idei évben a Kaán Károly Ökoklub is csatlakozik az mozgalomhoz, hogy a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara, valamint a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai együtt megtisztítsák a Soproni hegyvidéket.

 

Hogyan zajlik az akció?

A szemétszedés napján (2019. március 21. csütörtök) reggel 8:00-kor találkozunk a Soproni Egyetem főportáján (Bajcsy-Zsilinszky u. 4.), ahol az indulás előtt a koordinátorok tartanak egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben, majd aláírjátok a jelenléti ívet.
Ezután szétosztja a koordinátor a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Fontos, hogy a megtöltött zsákokat egy közös, jól látható helyen hagyjátok. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról mi gondoskodunk.
A tervezett útvonal az Egyetemtől indulva a Sörházdombi-kilátó érintésével egészen a Deák-kútig tart, de a résztvevők számától függően a megtisztítandó terület még változhat. A várható befejezés 12:00 és 14:00 között.

Mit vigyek magammal?

Olyan dolgokat érdemes magaddal hoznod, amelyekre szükséged lehet napközben, így például enni- és innivaló, zsebkendő, vagy gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza, zárt ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad és nem ázol el!

Mit „teszeddhetek”?

Az akció során csak olyan szemetet, ami nem veszélyezteti a testi épséged és az egészséged. A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem gyűjtünk zöldhulladékot sem! Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák.
A TeSzedd! keretében nem gyűjtünk szelektíven, mert ezek a hulladékok általában szennyezettek, ezért nem újrahasznosíthatóak.

Ha kedvet kaptál egy jóleső sétához a tavaszi időben, és közben még valami hasznosat is tenni a környezetedért, akkor várunk sok szeretettel mindenki március 21-én reggel 8:00-kor a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának főbejáratánál.

Kaán Károly Ökoklub

Forrás: Médiaklikk