Tanösvény átadása

 

2017. szeptember 26-án – Roth Gyula professzor születésnapján – átadták a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kooperációjában a Roth Gyula Emlékerdőben megvalósított szakmai tanösvényt.

A délután 2 órakor, a kellemes őszi napsütésben kezdődött ünnepség mintegy 50 résztvevőjét Kiss József a TAEG Zrt. vezérigazgató helyettese és Ugron Ákos a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte, majd dr. habil. Frank Norbert egyetemi docens avatta fel a tanösvényt. 

Roth Gyula munkássága folyamán fontosnak tartotta, hogy minden egyes elméleti tézisének vizsgálja a gyakorlati alkalmazhatóságát, s ez vezette arra, hogy szinte számtalan kísérlete volt az ország teljes területén. A későbbi kutatásainak témakörei az erdőnevelés, természetes felújítás és a szálaló erdőgazdálkodás, melyekben európai hírnevet szerzett, s elismertséget vívott ki a magyar erdészeti kutató- és oktató szakemberek számára.Nevéhez fűződik a Roth-féle vonalas szálalóvágás. Ennek gyakorlati megvalósítása a Roth Gyula Emlékerdőként ismert tömb a Soproni-hegység magyarorzsági legnyugatibb részén.

Roth professzor munkásságát és a szálaló erdőt bemutató létesítmény szalagját Kulcsárné Roth Matheae, Roth professzor unokája, Ugron Ákos helyettes államtitkár és dr. Lakatos Ferenc dékán vágták át.

Az avatóbeszéd után a tanösvény bejárása keretében az egyes tablókat a téma szakértői mutatták be:

1. tabló: Roth Gyula élete és munkássága → — dr. habil. Frank Norbert

2. tabló: A Roth Gyula emlékerdő története és jelenlegi állapota — dr. habil. Frank Norbert


3. tabló: A Soproni-hegység növény- és állatvilága — prof. dr. Király Gergely

4. tabló: A soproni erdők története — dr. habil. Frank Norbert

5. tabló: A bükk fontosabb kártevői, kórokozói és a bükkpusztulás, mint komplex jelenség — prof. dr. Lakatos Ferenc

6. tabló: Erdők geoinformatikai célú felmérése — dr. Király Géza

A tanösvény felkereshető a Sopron 182 tagban (GPS: 47.663649, 16.43394):

 


Forrás: Sopron TV - Híradó - 2017. szeptember 29.

 

(Facskó Ferenc)