Tanévnyitó - 2017

 

Az Erdőmérnöki Kar 2017. szeptember 5-én tartotta a 209. "erdőszeti" tanévet megnyitó ünnepségét.

 

A nap reggelén 9 órakor az A épület északi bejáratával szemben leleplezésre került dr. h.c. dr. Gál János, az EMK volt professzora, egyetemünk első rektorának mellszobra. Az emlékmű az 1973-ban végzett erdő- és faipari mérnökök kezdeményezésére közadakozásból jött létre. Alma Materünk fejlesztésének meghatározó szemilyiségének munkásságát egyetemünk rektora és Szabó Sándor méltatták a megjelentek előtt. A szobrot prof. dr. Faragó Sándor rektor és dr. Frank Norbert az utódtanszék docense leplezték le. Az avatás végén Egyetem és a Kar vezetői a tisztelgés koszorúit helyezték el a szobor talpazatán. Az eseményhez kapcsolódóan jelent meg az Erdésznagyjaink 30. kötete, mely Gál professzor munkásságát mutatja be.


Forrás: Sopron TV - Híradó - 2017. szeptember 5.

10 órakor a prof. dr. Lakatos Ferenc a Szenátusi teremben köszöntötte a tiszteletdiplomájuk átvételére érkezett 50, 60, 65 és 70 éve végzett erdőmérnök kollégákat. A Kar dékánja az üdvözlő szavak után bemutatta a tiszteletdiplomások szakmai életútjáról összeállított kötetet.

 

11 órakor a B épület aulájában emlékeztünk meg a háborúkban, forradalmi harcokban elesett hallgatónkról és oktatóinkról. A hősök neveit felsoroló gránittáblákat az Egyetem és a Kar vezetői vlamint a tiszteletdiplomások képviselői koszorúzták meg.

 

A Tanévnyitó Ünnepi Kari Tanácsülés délután 2 órakor kezdődött a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában. A Himnusz és a rektori köszöntő után dr. Lakatos Ferenc dékán beszéde nyitotta meg a 2017/18-as akadémiai évet.

A tanácsülés első pontjaként Ónodi Gábor doktorrá avatása történt meg.

A szakmáért végzett munkájuk elismeréseként az Egyetem rektora és a Kar dékánja 2 fő részére rubinoklevelet, 9 fő részére vasoklevelet, 30 fő részére gyémántoklevelet és 52 fő részére aranyoklevelet adott át. A hagyományok része, hogy a tanulmányaikat Sopronban kezdő bányamérnökök az Erdőmérnöki Kar tanévnyitóján vehetik át díszokleveleiket. A Miskolci Egyetem képviselői idén 2 fő rubindiplomát és 20 fő gyémántdiplomát adtak át.

A szakmai öregjeinek visszaemlékezését Holdampf Gyula aranyokleveles erdőmérnök tolmácsolta, majd a résztvevők Haydn G-dúr violinkoncertjének első tételét hallgatták meg Mende Mirtill zeneiskolai diák és tanárnője Sárfiné Halmos Erika tolmácsolásában.

A frissen felvett hallgatók eskütétele után a Kar dékánja hallgatót avatott teljes jogú egyetemi polgárrá.

Az ünnepség végén a kitüntetések átadására került sor. 

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kapott:

  • Gadácsi Júlia okleveles erdőmérnök hallgató,
  • Gombási Mónika okleveles erdőmérnök hallgató,
  • Sajtos Márton okleveles természetvédelmi mérnök hallgató,
  • Tóth Krisztián okleveles erdőmérnök hallgató.

Grátzer Miklós Ösztöndíjban részesült:

  • Sudár Ferenc okleveles erdőmérnök hallgató,
  • Virág Diána okleveles erdőmérnök hallgató.

Roller Kálmán Ösztöndíjat nyert el:

  • Gadácsi Júlia okleveles erdőmérnök hallgató,
  • Gombási Mónika okleveles erdőmérnök hallgató,
  • Grédics László okleveles erdőmérnök hallgató.

Hídvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány díjazottja Békési Evelin vadgazda mérnök hallgató.

A Horváth Sándor Szociális Ösztöndíjat Magyar Annamária okleveles erdőmérnök kapta.

Az ünnepség az Erdészhimnusz elénekésével zárult.

Hallgatók eskütétele az egyetemi jogarnál

 Képek letöltése: