SoINNOvember

 

Nemzetközi Erdőmérnök Hallgatók Szövetsége (IFSA), diáktalálkozó
Bécs, Ausztria
2019.11.07.—2019.11.10.

 

November második hétvégéjén lehetőségem nyílt részt venni az ausztriai BOKU hallgatói által szervezett nemzetközi erdőmérnök diáktalálkozón, melynek témája az innováció, a mellékhasználati újítások voltak.
Csütörtökön érkeztem Bécsbe, ahol már délelőtt egy előadást hallgathattunk meg az Osztrák Erdészeti Kutatóközpont (BFW) képviselőinek köszönhetően, akik elsősorban egy napjainkban futó projektjükről számoltak be. A Green Care projekt lényege, hogy kutatásokkal, konkrét egészségügyi bizonyítékokkal támassza alá az erdőben töltött idő jótékony hatását modern társadalmunk legjellemzőbb problémáira, mint például a munkahelyi stressz, kiégés, túlsúly. Eddigi eredményeik általánosságban azt mutatják, hogy minimum 20 perc erdei környezetben töltött csendes idő már kimutathatóan csökkenti az egyén vérnyomását, hormontermelése jó irányba változik.
Ezután Schönbrunnban tettünk egy rövid kört, majd ellátogattunk az Ausztriai Biomassza Társasághoz (ÖBV), ahol a szakterület legjobb képviselőitől hallgathattuk meg az osztrák biomassza felhasználás illetve, víz- és szélerőművek rendszerét, jelenlegi állapotukat, jövőbeni rendeltetésüket. Érdekesség, hogy a vízerőművek fűrészüzemek mellett több mint 1,8 millió háztartást, míg a szélerőművek 1,9 millió háztartást látnak el elektromossággal, az ökológiai egyensúly megtartása, és a zavartalan lakhatás biztosítása mellett.
Pénteken átutaztunk a Stájer tartományba, Mitterdorf piciny településére. Itt található FAST Pichl Erdei Gyakorlóközpont, mely egész gazdálkodását a mellékhasználatokra építette ki. Foglalkoznak vadászattal, ahol a társaság tagjai, illetve vendégvadászok is űzhetik ezt a sportot. Emellett horgászatra is van lehetőség, majd az ezekből származó húsokat a helyi kastély konyháján készítik el, főként ünnepségekre. Méhészkednek is, a mézet értékesítésre kínálják. A helyi lakosság meghatározott mennyiségig gombászhat és áfonyát is szedhet. Ha mindez nem lenne elég, az itteni rendszer szerint az erdei oktatás is mellékhasználati „terméknek” számít, így ennek keretein belül a kisiskolások erdei iskoláztatásától kezdve az erdei munkák felnőttképzéséig bezárólag sokszínű programokat kínálnak. Ez a délelőtt rendkívül fejtágító volt, hogy a faanyagon kívül mennyi lehetőséget tartogat az erdőterület, ha fantáziadúsan állunk hozzá. Délután közös előadásaink voltak az Ausztriában jellemző újításokról, illetve mindenki kifejthette a szerinte az országában lehetséges újítások ötleteit.
Szombaton átutaztunk Mainhartsdorfba, ahol egy vörösfenyő (Larix decidua) telepítésre és állománymegőrzésre irányuló programot ismerhettünk meg, mely a tájképet hivatott fenntartani, ennek minden járulékos eredménye miatt (turizmus fenntartása, hagyományos gazdálkodási formák, állományok szerkezetének megőrzése). Innen egy jelenleg épülő üzembe látogattunk, ahol egy új technika segítségével teljes fa szerkezetű házakat tudnak majd építeni egységnyi méretű elemekből. Ez egyben környezetbarát és gyors megoldás a jövőbeni építkezésekre. Ez az üzem is a mellékhasználatok, és a vidékfejlesztés kapcsán, támogatásokból épül. Este nemzetközi estét tartottunk, ahol mindenki bemutatta az országára legjellemzőbb ételeket, italokat, dalokat, egyenruhákat, akár táncokat. Ez a találkozó még a nemzet jellemző mellékhasználati termékének bemutatásával bővült ki, a témához kapcsolódóan.
Vasárnap utolsó utunk Admontba, egy olyan Nemzeti Parkba (Nationalpark Gesäuse) vezetett, ahol a területre jellemző fajok védelme, és a turizmus igényeinek kielégítése mellett a legnagyobb hangsúly a vadhús értékesítésén van. Az igazgatóság legnagyobb célja, hogy a helyi lakosság számára elérhetővé tegye a környék vadállománya által biztosított húsokat. Nem luxuscikkeket, hanem mindennapi, egészséges, lokális termékeket kínálnak, elérhető áron. Ez a felfogás, törekvés sokunk figyelmét felkeltette, és mindannyian lenyűgözőnek találtuk a kezdeményezést.
Összegzésül azt emelném ki, hogy négy napban besűrítve bővíthettem tudásom, a szakmához való hozzáállásom, innovatív ötletek millióival találkoztam, és rendkívüli előadók kutatásait ismerhettem meg. Arról nem is beszélve, hogy számtalan ország nyitott, barátságos, lelkes és motivált diákjaival barátkozhattam össze. Nagy melegséggel a szívemben tértem haza, és tudom, hogy a pozitív tapasztalatok mind hasznomra lesznek a későbbi szakmai munkám során. Köszönöm a MEGOSZ-nak, hogy (IFSA) tagságunk biztosításával hozzájárultak a részvételemhez!

 

Csébi Anna Luca
V. éves erdőmérnök hallgató