Prof. dr. Faragó Sándor kitüntetése

 

A Vadászati Kultúra Ünnepén és a IX. Festetics Trófeaszemle megnyitóján adták át az idei Festetics Kulturális Örökség Díjat, amelyet Lakatos Ferenc mecénás alapított a Helikon Kastélymúzeum támogatásával, s azt minden évben egy olyan tekintélyes személynek ítélik oda, aki sokat tett a vadászati kultúráért, a Festetics kulturális hagyaték és szellemiség megóvásáért.

A díjat 2020-ban Prof. Dr. Faragó Sándor a Soproni Egyetem emeritus rektora kapta, amelyet az alapító Lakatos Ferenc és Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója adták át.

A díjátadás előtti laudációban Pálinkás Róbert elmondta: 

"Faragó Sándor professzor úr a Soproni Egyetem emeritus rektora és intézeti igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, számos hazai és nemzetközi szervezet és bizottság elnöke és vezetője, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Apróvad Bizottságának korábbi alelnöke. Elhivatott kutatója a hazai túzok és vízivad állományoknak. Kutatása során a Festeticsek hitbizományi területeit is kutatja. Megyénk életében a sohollári vadásznapok alkalmával sok éve avatja a jövő zalai vadászait és útra bocsátó gondolataival neveli a szakma szeretetére és tiszteletére. Elhivatott kezdeményezője és alapítója az idei évben Balatongyörökön avatott gróf Széchenyi Zsigmond szobornak. Hazai és nemzetközi hírű szaktekintély. Kezdetektől a Festetics Trófeaszemle pártolója, előadója."

 A díjazott László Péter szobrászművész "Őzbak" c. szobrát kapta a díj nevének feliratával és évszámával.