Kutatók éjszakája - 2018. szeptember 28.


Az Erdőmérnöki Kar idén is változatos programokat, összesen 17 bemutatót, előadást és foglalkozást kínált a Kutatók Éjszakáján az érdeklődők számára.

A látogatók a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársainak jóvoltából megtekinthették a Vadgazdálkodási Gyűjteményt, ahol az apróvadtenyésztés alapjaiba kaptak betekintést, amit a frissen kelt fürj csibék tettek izgalmassá. Emellett lehetőség nyílt a vadászíjászat és madárgyűrűzés megtekintésére. Az este során elhangzott előadások során megismerkedhettek a madárhangok csodálatos világával és a vadbiológiában használt újszerű technikákkal. A sötétedés beálltával rádiójeleket követve kereshettek „nyakörves állatokat” a botanikus kertben. A jó hangulatú estét vadpörkölt kóstolás zárta.

A Kémiai Intézet látványos kémiai kísérleteit közel 120 fő nézhette végig. Az érdeklődők megtudhatták, hogy milyen különleges tulajdonsága van a vadgesztenye kérgének, hogyan viselkedik a száraz jég különböző hőmérsékletű vízben, milyen kémiai reakció játszódik le a tűzijátékokban, és, hogy hogyan kell füstbombát készíteni.

A Környezet- és Földtudományi Intézetben az Ásvány és Talajmonolit Gyűjtemény tárta ki kapuit. A látogatók kipróbálthatták a házi készítésű, flakonokból, kavicsokból és homokból összeállított vízszűrőt. Nagy sikere volt a befőttesüvegben apró trükkel létrehozható tornádónak is.

A Karon oktatott szakok szakfelelősei pedig az erdőmérnöki, vadgazda mérnöki, természetvédelmi mérnöki, környezetmérnöki, földmérő és földrendező mérnöki feladatokról készítettek előadásokat.