Jekatyerinburgi vendégek a Karon

 

2017. november 20-24. között látogatást tett az Uráli Állami Erdészeti Egyetem küldöttsége az Erdőmérnöki Karon.

 

A delegáció tagjai Andrej Venyiaminovics Mehrencev professzor, az egyetem rektora, Eduard Fedorovics Gerc professor, az Erdőmérnöki Kar dékánja és Marina Venyiaminova Mehrenceva az egyetemi könyvtár munkatársa.

Az Erdőmérnöki Kar 2005. december 12-én kari szintű kétoldalú együttműködési keretszerződést kötött az Uráli Állami Erdőmérnöki Egyetemmel, mely öt évig volt érvényben, illetve automatikusan meghosszabbodott a következő évre szóló munkaterv aláírásával.

2012. szeptember 10-11-én vendégünk volt Jekatyerinburgból Anna Berezina etnográfus, aki azért jött Sopronba, hogy tolmácsolja Egyeteme vezetésének azon szándékát, hogy megújítsuk, illetve kiszélesítsük az egyetemeink közötti kapcsolatot. 2012 novemberében írtuk alá az Erdőmérnöki Kar  által támogatott egyetemi szintű szerződést, amikor a Campus Hungary programnak köszönhetően az együttműködés új lendületet kapott. 2013 őszén Campus Hungary koordinátorunk látogatott el Jekatyerinburgba, majd 2014 nyarán rektorhelyettesi szintű egyeztetések zajlottak Sopronban. Erdőmérnöki Karunk többször képviseltette magát partnerünk Nemzetközi Napok rendezvényén és tudományos konferenciáin, vendégoktatókat küldött, és két alkalommal fogadott jekatyerinburgi hallgatókat és oktatókat soproni nyári egyetemi programjain. A városaink közötti nagy távolságra való tekintettel igyekszünk élni a modern technika kínálta lehetőségekkel is. Ennek köszönhetően került sor egy online konferenciára,melyről a http://www.emk.nyme.hu/index.php?id=28130&L=1 linken érhető el részletes információ.

A szerződés megújítását most egy rektori szintű látogatás alkalmával kezdeményezte a jekatyerinburgi partner, és az Erdőmérnöki Kar kari tanácsi határozattal támogatja.

 

Az egyhetes látogatás ideje alatt megbeszélések voltak a vendégek és a rektorhelyettesek valamint az EMK és SKK vezetésével. Mehrencev és Gerc processzorok az EFOP 3.4.3 projekt keretében előadást tartottak az erdőmérnök hallgatóknak. A szakmai programokon (műemlék-könyvtár, botanikus kert, Ligneum, sopron környéki erdők (TAEG szervezésében)) megmutattuk Sopron óvárosát és elutazás előtt bécsi városnézésre is sor került.