HydroCarpath konferencia -2020. 12. 03.

 

Az Erdőmérnöki Kar vízzel foglalkozó oktatói, a VEAB karunkhoz kötődő munkabizottságai közös szervezésével és aktív részvételével immár kilencedik alkalommal 2020. december 3-án rendeztük meg a HydroCarpath névre keresztelt szakmai konferenciát.

 

A konferencia az alapításkor lefektetett szándék szerint elsősorban a három ország felsőoktatási intézményeiben hidrológiához, vízgazdálkodáshoz kapcsolódó kutatásokat végző hallgatóknak, fiatal kutatóknak kíván lehetőséget adni a megjelenésre és kapcsolatépítésre. Az idei HydroCarpath konferencia címe: Processes, Patterns and Regimes in the Hydrology of the Carpathians: Coupling Experiments, Remote Sensing, Citizen Science and Modelling. Program letöltése ↓

Az idei találkozó szervezése, mint sok minden más rendezvény esetében is, a vírushelyzet miatt már-már a konferencia elhalasztásán gondolkodtunk, mikor felmerült az ötlet, hogy (remélhetőleg rendhagyó módon) meg lehetne kísérelni az online térben megtartani a konferenciát. Amint kiderült a résztvevő intézmények mindegyike más-más platformot használ az munka és a távolléti oktatás működtetésére. Hosszas latolgatás után a szervező bizottság választása a Soproni Egyetemen működő Teams programot választotta.


A konferencia – ahogy Ján Szolgay, a pozsonyi műszaki egyetem egyetemi tanára zárszavában elhangzott – a szokásosnál rövidebb, kevesebb résztvevőt megmozgató lett, de megtartottuk. A konferencia során a csatornába negyvenen kapcsolódtunk be. A program Günter Blöschl a bécsi műegyetem professzora, az IAHS elnöke és Gribovszki Zoltán Karunk egyetemi tanára üdvözlő szavai után Szilágyi József műegyetemi professzor "Recent developments in estimating large-scale terrestrial evaporation with minimal data" című felkért előadásával indult. Az előadásban minimális adatigényű, fizikai alapú párolgásbecslő módszerét mutatta be Szilágyi professzor, s alkalmazásának legujabb eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.

A felkért előadót követően az előadások három szekcióba rendezve hangzottak el, amelyekből a vízgyűjtő területeken folyó modellezéssel kapcsolatosat Kalicz Péter, karunk docense vezette le.

A szekció előadások között három soproni kötődésűt hallgathattunk. Nevezi Csenge doktorandusz hallgató a Hidegvíz-völgyben folyó kutatásokhoz kapcsolódva, Katona Máté erdőmérnök hallgató a Kaposvári vízfolyások mentén vett talajminták elemzésének eredményeiről, Szőke Előd földmérő és földrendező mérnök hallgató Kőszeg melletti vizes élőhely rekonstrukció vizsgálatára beállított mérés eredményeiről tartott előadást. A szervező BOKU, bécsi és pozsonyi műegyetemi oktatókon, hallgatókon kívül a Szlovák Tudományos Akadémia Hidrológiai Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a bajai Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, a Széchenyi Egyetem Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszék képviselői tartottak előadásokat. Az elhangzott előadásokról egy kivonatokat tartalmazó füzet jelent meg  (a füzet elkészítése Kalicz Péter docens úr munkáját dícséri). Abstractkötet letöltése ↓

Ez úton is köszönetet mondunk az „EFOP-3.6.1-16-2016-00018 – A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelése intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projektnek, amely a szerkesztők egy részének munkáját támogatta.