Az EMK hallgatóinak sikerei a lövészetben

ERDŐMÉRNÖK HALLGATÓK A FITASC KOMBINÁLT LÖVÉSZETI MAGYAR NAGYDÍJON ÉS ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON


2019.05.25-26-án a KAEG Zrt. Magyalosi Lőterén rendezték meg a FITASC Kombinált Lövészeti Magyar Nagydíjat és Országos Bajnokságot.
A Magyarországi Vadászlövészek Egyletének bírói gárdájának levezénylésével 6 országot képviselve 41 versenyző, közöttük pedig 2 erdőmérnök hallgató vett részt a megmérettetésen. A Kezdő kategóriában pedig a dobogó mindkét oldalán waldent viselő fiatalember állhatott.
Végeredmény:
1. Józsa István (Mecsekerdő Zrt.) 668 pont
2. Éliás Tibor (Soproni Egyetem) 439 pont
3. Németh Gergely (Soproni Egyetem) 418 pontA verseny első napja 1 compact, 1 bolygó trap pályából álló sörétes, valamint egy álló őzalakra támasztással, egy ülő rókaalakra fekvésből, egy álló zergealakra lőbottal és egy álló vaddisznó alakra szabadkézből történő nagygolyós lövésekből állt.
Második napon szintén 1 compact és egy trap sörétes pálya volt a feladat, de természetesen az előző naphoz képest másik pályákon és más beállításokkal. A compact pálya dublé korongjai pedig szimultán indultak, azaz egyszerre indult a 2 korong, és a versenyzőnek kellett kiválasztani melyikre tesz először lövést. A 4 golyós számban is változás volt, mégpedig a szabadkézből történő lövészet már nem álló, hanem futó disznóalakra történt.
Korong találata esetén 4 pont volt szerezhető, a golyós lőlapokon pedig lövésenként 10 pont volt a maximálisan megszerezhető. Így a sörétes és a golyós számokban is összesen 400-400 pont volt megszerezhető, amivel a több mint 140 lövéses verseny maximálisan elérhető eredménye 800 pontban teljesedett ki. (A szóló korongokra ezen versenyformában ugyanannyi pontot ér a második csőből leadott javító lövés is.)


Szeretnénk megköszönni az ismételt részvételi lehetőséget a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-nek, a Magyalosi Lőtér és az MVE teljes jelenlévő személyzetének a segítő és oktató jellegű hozzáállását, valamint nem utolsó sorban hallgatótársainknak is, Budai Noémi és Volford Anna természetvédelmi mérnök hallgatóknak, valamint Pongrácz Panka és Felvidéki Péter erdőmérnök hallgatóknak, akik amellett, hogy elkísértek minket, a szervezésben segítették a helyi szakembereket.

(Éliás Tibor erdőmérnök hallgató, a Herman Ottó Szakkollégium elnökének tudósítása Fotók: Rózsás György)

 

ERDŐMÉRNÖK HALLGATÓK A CSONTOS ISTVÁN EMLÉKVERSENYEN


2019.05.17-én a KAEG Zrt. Magyalosi Lőterén rendezték meg a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnokság 2019-es versenysorozat következő állomását, melyet az erdőgazdaság egyik korábbi munkatársának emléke előtt tisztelegve "Csontos István Emlékverseny" néven tartottak meg.
A 102 versenyző között 4 erdőmérnök hallgató és 4 soproni erdészeti szakközépiskolai diák is ott volt a szakirányú iskolai tanulók kategóriájában, a versenyszámot a Soproni Egyetem másodéves erdőmérnök hallgatója, Fülöp Zsolt sikerével zárult.
Végeredmény:
1. Fülöp Zsolt (Soproni Egyetem) 255 pont
2. Kiss Péter (Roth Gyula ESZKI) 195 pont
3. Reményfy Zsigmond (Soproni Egyetem) 186 pont

A verseny 2 compact, 1 bolygó trap pályából, összesen 75 korongból álló sörétes, valamint egy futó vaddisznó alakra, egy álló őzalakra támasztással történő és egy álló vaddisznó alakra szabadkézből történő, mindhárom esetben 5-5 lövéssel teljesítendő golyós pályákból állt.

 


Az eredmény eltalált korongok esetén 2 ponttal, a golyós versenyszámok esetén pedig 10 pontig terjedő lövésenkénti maximális elérhető pontszámból állt össze. Így a 3 sörétes rotte 150 pontot ért, valamint a 3 golyós versenyszám is 150 pontot ért. Összességében 300 pont volt megszerezhető az egésznapos verseny során.


Az eredményhirdetést követően pedig megkoszorúzásra került Csontos István emlékoszlopa, melyet az erdőgazdaság állított néhai dolgozójának, akinek emlékét a mai napig nagy tisztelettel és szeretettel ápolják.

(Éliás Tibor erdőmérnök hallgató, a Herman Ottó Szakkollégium elnökének tudósítása alapján. Fotó: Fülöp Fanni és Éliás Tibor)